Carin Nilsson

Äldrenämndens ordförande

Carin Nilsson (S), äldrenämndens ordförande. Foto: David Nordlund

Namn: Carin Nilsson 

Födelseår: 1948 

Yrke och bakgrund: Biomedicinsk analytiker och fackligt förtroendevald 

Främsta uppdrag: Ordförande för äldrenämnden vid Umeå kommun 

Kontakt: 070 681 37 53 E-post

Jag har varit en föreningskvinna merparten av mitt liv. Mitt engagemang väcktes på allvar till liv inom ramen för min yrkesförening, Svenska Laboratorieassistentföreningen (SLF), som organiserade oss inom det yrke som i dag benämnds som biomedicinsk analytiker.

Vi är en för många medborgare ganska osynlig yrkesgrupp inom hälso- och sjukvården, men mina tidigare kollegor är, det kan inte sägas nog ofta, helt avgörande för att all annan verksamhet på våra sjukhus och vårdinrättningar ska fungera.

Jag är väldigt stolt över min yrkesbakgrund och de erfarenheter den gett mig. Det har varit ovärderligt i mitt politiska engagemang. För jag vet hur stundom tunga och slitsamma välfärdens yrken är – samtidigt som dessa yrkesgruppers insatser är helt avgörande för människors liv, hälsa, trygghet och frihet.

Den kunskapen ger mig kraft att ta striden varje dag för att driva politiken mot den enda riktning som personalen, våra äldre och vanligt folk förtjänar. Nämligen en rejäl upprustning av välfärden och villkoren för personalen. Och inte minst ett stopp för riskkapitalbolagens plundring och odemokratiska styrning av vår gemensamma välfärd. Välfärden tillhör medborgarna och ska vara demokratiskt kontrollerad!

Innan jag gick in i politiken var jag engagerad i och satt en tid som ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten och TCO Västerbotten. Som politiskt aktiv i Socialdemokraterna i Umeå har jag haft förtroendeuppdrag ibland annat kommundelsnämnden i Sävar, jämställdhetsutskottet och gymnasienämnden.

Hjärtefrågor: Jag är mycket intresserad av allmänna samhällsfrågor och naturligtvis är äldreomsorgsfrågorna en hjärtefråga för mig. Vi har stora utmaningar framför oss som inte går att möta med halvmesyrer om vi ska ha en värdig och god äldreomsorg. De närmsta åren sker en stor ökning av våra äldre över 80 år. Stora resurser måste till för att möte de äldres behov och skapa goda arbetsmiljöer och arbetsvillkor för den personal som behövs. Men för att kunna göra detta behöver vi ett starkare stöd för en politik som sätter välfärden först i både kommun, region och riksdag. De stora reformer som behövs går inte att genomföra så länge högermajoriteten i riksdagen blockerar de mest fundamentala förslagen för att rusta upp välfärden och inte minst äldreomsorgen.

Boende och levnadssituation: Jag bor i min sommarstuga i vackert belägna Ytterbodafjärden utanför Sävar. Jag stormtrivs verkligen där stormtrivs och har bott där i ca 27 år. Jag är mycket intresserad av att odla grönsaker och blommor. Drar ofta upp för mycket plantor som jag sedan ger bort till vänner och bekanta. Ett annat fritidsintresse är att sy. Jag syr mycket barnkläder, som jag sedan är dålig på att sälja. Har ett stort lager hemma av kläder och tyger som ska skapas något av!

Aktuella uppdrag:
  • Ordförande i Region Västerbottens beredningsorgan SVO, Samråd för vård och omsorg, och beredningen för social välfärd och hälsa, BSV.
  • I övrigt så är jag ordförande i den Vägförening som tillhör området och dessutom kassör i den vattenförening som också tillhör området. För mig har det alltid varit självklart att engagera mig i både det stora som det lilla och tillsammans med andra ta ansvar för det vi alla är beroende och har glädje av.
  • Jag har även uppdrag i insamlingsstiftelsen Strokeforskning i Norrland, en stiftelse som förvaltas av Umeå universitet. Jag uppmuntrar alla som har möjlighet att stötta stiftelsen med en slant! Det gör skillnad!

    Stiftelsen står för ett för ett omistligt arbete med att finansiera och stötta forskning kring stroke i de norra sjukvårdsregionerna. I södra Sverige finns många fonder med omfattande ekonomiska resurser som dock bara forskare i deras regioner kan söka. Därför behövs vår norrländska stiftelse, för att fortsätta stötta den vetenskapliga utveckling som lett till behandlingsmetoder och tillvägagångssätt som gör att vården vid inte minst Norrlands universitetssjukhus utmärker sig vad gäller rehabilitering och förkortade sjukdomsförlopp efter stroke.

Länkar och ytterligare information:
Debattartiklar med Carin:

Senaste nytt med Carin Nilsson och om vår politik för en tryggare ålderdom

1 2 3 7

Lär känna Carin i filmerna nedan 👇

“Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det.”

– Olof palme

Prenumerera på nyheter från oss

Prenumerera på nyheter från Socialdemokraterna i Umeå genom att fylla i din e-post nedan. Du får sedan ett mail där du måste godkänna prenumerationen.


Engagera dig du också!

För ett tryggt, hållbart och jämlikt Umeå. Ett starkare samhälle med kraft att ta itu med samhällsproblemen. Du behövs!

Har du frågor om det som står på denna sida eller vill rapportera ett fel?

  • Använd kontaktformuläret längst upp på denna sida.

Do you need further information in English?

Click on the link below for more resources in English and contact us in need of further assistance.

Våra sociala medie-kanaler

Dela den här sidan

facebook Twitter Email