Halvtidsutvärdering: politik för ett tryggt och hållbart Umeå hittills under mandatperioden – och fokus framåt
Rapporterna, Halvvägs på helfart del 1 och del 2, erbjuder en högupplöst översikt och analys av de viktigaste satsningarna och reformerna som genomförts för att stärka välfärden, skapa fler jobb och mer tillväxt, öka takten i bostadsbyggandet, främja gröna investeringar och hållbara färdmedel samt säkerställa ett tryggt och säkert Umeå. I rapporterna finns också en översikt över de budgetar som Socialdemokraterna i Umeå lagt hittills under mandatperioden samt en beskrivning av skälen för budgetförslagens utformning från år till år.
Västerbottens-Kuriren har också i en serie artiklar följt upp resultatet av vår politik i Umeå kommun efter halva mandatperioden. Ta del av artiklarna via dessa länkar:
- S har makten i Umeå – så gick det med deras vallöften (vk.se)
- S i Umeå har gjort egen halvtidsutvärdering (vk.se)
- Tvingades ta paus mitt i mandatperioden (vk.se)
“Vi har arbetat hårt för att uppfylla våra vallöften, som inkluderar att öka bemanningen i skola och äldreomsorg, att Umeå ska fortsätta vara ledande inom brottsförebyggande arbete, att bygga fler bostäder, förbättra förutsättningarna för gång- och cykeltrafik samt intensifiera klimatomställningen och främja tillväxt och gröna jobb,” säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande vid Umeå kommun.
Utvärderingen belyser också de områden där arbete fortfarande återstår och de samhällsproblem som kräver fortsatt uppmärksamhet under resten av mandatperioden.
Trots att vi redan uppnått goda resultat inom flera av våra fokusområden är det inte tid att slå sig till ro.
“Trots att vi redan uppnått goda resultat inom flera av våra fokusområden är det inte tid att slå sig till ro.” säger Hans Lindberg och fortsätter:
“Den allvarliga arbetskraftsbristen kräver att vi fortsätter att satsa och tänka nytt. Vi måste satsa mer på att värna välfärdens viktigaste resurs; personalen. Vi har undanröjt hinder för bostadsbyggandet, men krafttagen för att få igång byggandet måste fortsätta. Klimatarbetet måste ständigt intensifieras för att vi – till skillnad från regeringen – tar Parisavtalet på allvar. Arbetet för ett tryggt och säkert Umeå får aldrig avstanna. Vi har gjort en historisk satsning på förebyggande arbete med 60 miljoner, men vi ser bland annat att kampen mot välfärdskriminalitet måste skärpas ytterligare.”
I rapporterna pekas också mer långsiktiga målsättningar för vår politik ut. Umeå växer så det knakar men när Umeå växer ska det ske på ett sätt som är förenligt med klimatomställningen och strävan efter bättre och mer jämlika och jämställda livsvillkor för alla umebor.
En del i detta kan vara att förstärka de utvecklingsstrategier som ligger till grund för Umeås utveckling och inte minst framgångsrik stadsomvandling i andra Europeiska städer. Paris utveckling, med avstamp i principerna för 15-minutersstaden, är ett viktigt exempel på hur bättre livsvillkor för människor och grön omställning går hand i hand. Även om Umeå såklart har andra förhållanden än Paris, kan principerna appliceras på såväl större städer som landsbygd och tätorter.
Det handlar om att bygga staden och kommunen på ett sätt som tar utgångspunkt i att människor ska trivas i sitt grannskap och ha tillgång till välfärd, service, kultur och gemenskap i sitt närområde. Detta är och har varit en utgångspunkt för byggandet av framtidens Umeå hittills, men utvärderingen pekar ut att nästa steg för kommunens utveckling kan vara att höja ambitionerna för denna omvandling.
Det är intressant att tänka sig en mer ambitiös socialt hållbar omvandling där det finns närservice, mat, skolor och annat på nära håll och där man genom förbättrad, hållbar infrastruktur krymper avstånden och ökar livskvalitén för människor.
“Det är intressant att tänka sig en mer ambitiös socialt hållbar omvandling där det finns närservice, mat, skolor och annat på nära håll och där man genom förbättrad, hållbar infrastruktur krymper avstånden och ökar livskvalitén för människor. Vi har förlorat många stadsdelscentrum, och vi behöver fundera över hur vi utifrån Umeås behov adderar värden för att skapa livaktiga stadsdels- och kommundelscentrum. Med utgångspunkt i de behov som de människor som bor på en viss plats i staden och kommunen upplever.” säger Janet Ågren, kommunalråd (S) vid Umeå kommun.
Rapporterna tar även upp de förändringar som skett på nationell nivå efter valet och hur dessa påverkar möjligheterna att nå de lokala målen för partiets politik.
Efter valet blev det tydligt att våra ambitioner för Umeås utveckling skulle försvåras av regeringsskiftet. Vi kan konstatera att högerregeringens politik motverkar våra prioriteringar och satsningar för social hållbarhet, välfärd, bostadsbyggande, klimatomställning och tillväxt. Det kräver att vi anstränger oss ännu mer för att värna den framtidsvision som umeborna röstat för.
“Efter valet blev det tydligt att våra ambitioner för Umeås utveckling skulle försvåras av regeringsskiftet. Vi kan konstatera att högerregeringens politik motverkar våra prioriteringar och satsningar för social hållbarhet, välfärd, bostadsbyggande, klimatomställning och tillväxt.” säger Hans Lindberg och tillägger avslutningsvis
“Regeringen har gjort stora nedskärningar på välfärden och prioriterat sänkt statlig skatt framför samhällsbärande investeringar och välfärden i kommuner och regioner. Mest sänks skatten för de som redan har det väldigt gott ställt och mer för män än för kvinnor. Det kräver att vi anstränger oss ännu mer för att värna den framtidsvision som umeborna röstat för.”
Förutom det som nämnts ovan spänner rapporterna över flera viktiga områden för Umeås utveckling; kulturen, föreningslivet, fritid och idrott, arbetet mot våld i nära relationer, personalpolitik, jämställdhetsarbete och mycket mer. Den som är intresserad av ett visst sakpolitiskt område hittar sannolikt svar på många av sina frågor, i rapporterna, om den förda politiken på detta område.
Nedan kan du ta del av en kort sammanfattning av utvärderingen samt de två rapporterna med utvärderingen i dess helhet, i PDF-format. Du kan också ladda ned dem för läsning digitalt eller efter utskrift. Frågor om materialet kan ställas till vår partiexpedition eller våra politiska sekreterare via de kontaktuppgifter som framgår på sidan Kontakta oss.
Halvvägs på helfart, del 1. Halvtidsutvärdering utifrån Socialdemokraterna i Umeås vallöften inför valet 2022.
Halvvägs på helfart, del 2. Halvtidsutvärdering utifrån Socialdemokraterna i Umeås kommunalpolitiska handlingsprogram för åren 2023-2026.
Kortfattad sammanfattning av utvärderingen. Bör läsas tillsammans med de inledande beskrivningarna i rapporterna ovan angående betydelsen av det trafikljussystem som använts för att skapa översikt över bedömningarna av vallöften och åtaganden gentemot partimedlemmarna enligt det kommunalpolitiska handlingsprogrammet.