Ockupationen av Palestina måste upphöra omgående

Socialdemokraterna i Umeå ser med oro på den upptrappning av våld som skett sedan Israel i strid med internationell lag sökt fördriva palestinier i kvarteret Sheikh Jarrah i Östra Jerusalem.

Eskaleringen som lett till raketbeskjutningar mellan Israel och Hamas har lett till stort antal döda civila i Palestina såväl som i Israel. Såväl Hamas’ raketattacker som Israels bombningar av Gaza måste omedelbart upphöra.

Som socialdemokrater förespråkar vi en tvåstatslösning där israeler och palestinier lever sida vid sida i fred och säkerhet. Israels ockupation av Palestina är folkrättsvidrig och utgör största hindret för detta. Så länge Israel fortsätter att bygga ut israeliska bosättningar på palestinskt område, kommer våldet att fortsätta. Israel är även den starka parten i den här konflikten och har huvudansvaret för att få till eldupphör och minimera lidandet för civila.

Ett av de första beslut som den s-ledda regeringen tog 2014 var att erkänna staten Palestina och vi uppmanar alla länder att göra detsamma. Vi kräver:

– att utbyggnaden av bosättningarna upphör

– att muren på ockuperad mark rivs

– att ockupationen av Västbanken och Östra Jerusalem avslutas

– att blockaden av Gaza upphör

Palestinier har lidit decennier under ockupation och för israeler är detta ingen väg framåt för trygghet och säkerhet. Palestinier har rätt till sitt eget land. Ockupationen av Palestina måste upphöra omgående!

Socialdemokraterna i Umeå
Uttalande antaget av representantskapet 2021-05-20

facebook Twitter Email