Till regeringen: Sluta utvisa äldreomsorgens medarbetare!

De medarbetare som nu lever med hot om utvisning är helt avgörande för att vi ska klara en god äldreomsorg, skriver Socialdemokraterna i äldrenämnden i Umeå i en debattartikel.

Denna debattartikel har också publicerats i Västerbottens-Kuriren. Du kan ta del av den där via denna länk. Foto omslagsbild: Matthias Zomer, creative commons-licens.

Vi ser med stor oro på att regeringens politik nu leder till att medarbetare inom äldreomsorgen utvisas, tvingas leva under hot om utvisning eller tvingas lämna sina jobb i välfärden. Det förvärrar arbetskraftsbristen i Umeå, ett redan akut hot mot välfärden, och slår människors liv i spillror. Många tvingas nu gå till sitt viktiga jobb i äldreomsorgen med en klump i magen, för att man själv, en kollega eller en medarbetare som man ansvarar för som chef riskerar att ryckas bort. Så kan vi inte ha det!

Det bör inledningsvis sägas att den avreglering av arbetskraftsinvandringen som genomfördes av den moderatledda Reinfeldtregeringen var skadlig. Den öppnade upp för lönedumpning och utnyttjande av utländsk arbetskraft. Det bästa sättet att åtgärda detta på hade varit att införa ett krav på kollektivavtalsenliga löner och att arbetsmarknadens parter får inflytande över att bestämma vilka sektorer som behöver arbetskraft.

Men istället har regeringen infört ett försörjningskrav på 80 procent av medianlönen i Sverige. Det innebär att människor nu hotas med utvisning trots att de går till sina viktiga jobb med avtalsenliga löner och villkor, i bland annat äldreomsorgen, sjukvården och funktionshinderomsorgen. Regeringen har också aviserat en höjning till 100 procent av medianlönen, i dagsläget över 35 000 kr. Det skulle innebära att mer än 80 procent av äldreförvaltningens medarbetare i Umeå, oavsett befattning, inte når kravet.

Utformningen av försörjningskravet innebär också att gränsen för kravet hela tiden flyttar på sig. När lönerna ökar för en så stor grupp som personal inom äldreomsorgen, flyttas också gränsen för försörjningskravet längre bort eftersom medianlönen ökar.

Samtidigt innebär försörjningskravet att det är fritt fram för lönedumpning inom yrken som för tillfället har lönenivåer över kravet. Att, som vissa försöker göra, påstå att försörjningskravet är ett bra sätt att motverka lönedumpning är därför ett uppenbart skenargument. Särskilt med tanke på att det finns alternativ som både hade kunnat motverka lönedumpning på bred front och samtidigt säkerställt att medarbetare i välfärden kan stanna kvar i Umeå och i Sverige.

För oss framstår det som att målet med försörjningskravet är att tvinga så många människor med utomeuropeisk bakgrund som möjligt till utvisning. Det är en cynisk och oanständig politik, med stora mänskliga och samhällsekonomiska förluster som följd.

Därför föreslog vi från (S), tillsammans med (MP), i slutet av förra året att äldrenämnden skulle skicka en skrivelse till regeringen, som belyser de förödande konsekvenserna av den förda politiken för de verksamheter nämnden ansvarar för och för våra medarbetare.

I februari fattade vi i bred enighet över partigränserna (med Moderaterna som enda undantag) beslut om att skicka skrivelsen, för att markera mot regeringen och kräva att denna skadliga politik läggs om. Skrivelsen lyfter också det faktum att bättre lösningar finns, som att ställa krav på kollektivavtalsenliga arbetsvillkor.

Vi ser det som ett styrkebesked från partierna i Umeå att vi kunde gå samman över blockgränserna för att stå upp för våra medarbetare, den verklighet vi ser i kommunen och för att kräva en kursändring från regeringen. De medarbetare som nu lever med hot om utvisning är helt avgörande för att vi ska klara en god äldreomsorg i dag och i framtiden i Umeå.

Tyvärr valde alltså Moderaterna att som enda parti att rösta nej till att markera mot regeringens politik. De valde dessutom att reservera sig mot beslutet. Det är bekymmersamt att de inte vill kännas vid allvaret i de konsekvenser regeringens politik får för äldreomsorgen i Umeå, för våra medarbetares och deras familjers liv.

Det framstår tyvärr som viktigare för Moderaterna i Umeå att värna de goda relationerna med Sverigedemokraterna i regeringen, än att värna äldreomsorgen och dess medarbetare i Umeå. Lyckligtvis står en överväldigande majoritet i nämnden bakom kravet till regeringen: sluta utvisa våra medarbetare!

Carin Nilsson (S), äldrenämndens ordförande Umeå kommun

Fredrik Valham (S), ledamot i äldrenämnden

Jennifer Kungsman (S), ledamot i äldrenämnden

Robin Enander (S), ledamot i äldrenämnden

Anneli Andersson (S), ledamot i äldrenämnden

Ronny Kassman (S), ersättare i äldrenämnden

Saleh Saleh (S), ersättare i äldrenämnden

Ewa Ögren (S), ersättare i äldrenämnden

Ebba Bergqvist (S), ersättare i äldrenämnden

facebook Twitter Email