Dags för skolan att göra slut med marknaden?

Välkommen till vårens första socialdemokratiska idéforum. Temat är marknadsskolan och kvällens gäst är Marcus Larsson från tankesmedjan Balans. Alla intresserade är välkomna! Vi ses den 20 februari kl 19:00 på Umeå folkets hus i lokalen Rist. Vi bjuder på kaffe och kaka.

I början av 90-talet genomfördes ett arrangerat äktenskap mellan skolan och marknaden. Vigselförrättare var regeringen Bildt. I det smäktande äktenskapsförordet löften om valfrihet, mångfald och effektivitet. Men vad har denna tre decennier långa samlevnad egentligen lett till? Är det dags för skolan att göra slut med marknaden eller räcker det, som vissa verkar mena, med lite parterapi?

Vi kommer att fördjupa oss i och diskutera bland annat dessa frågor under kvällens idéforum, under ledning av gästföreläsaren Marcus Larsson från tankesmedjan Balans.* Kvällen inleds med att vi tar del av en föreläsning av Marcus och därefter finns utrymme för frågor och diskussion.

Den kortfattade innehållsförteckningen för Marcus dragning är:

  • 10% 90-talsreformer,
  • 20 % skolekonomi,
  • 40 % marknadsskolan och
  • 30 % välfärdslobbyism.

Han kommer också att göra nedslag i det som kallas new public management. Alltså de företagsekonomiska styrmodeller som de senaste decennierna trängt in i offentlig verksamhet som en del av den privatiseringsvåg som sköljt över skolan och andra samhällsviktiga verksamheter.

Varmt välkommen, vi ses på Folkets hus!

Det viktigaste

Vad? Socialdemokratiskt idéforum i Umeå på temat marknadsskolan.
När? Tisdag den 20 februari kl 19:00
Var? Umeå Folkets hus, lokalen Rist
Vem? Vi gästas av Marcus Larsson från tankesmedjan Balans. Alla som är intresserade av att lyssna på Marcus och delta i efterföljande diskussion är välkomna!
Hur? Ingen föranmälan krävs, du är varmt välkommen att bara dyka upp. Men om du har möjlighet får du ändå gärna anmäla dig via vårt Facebook-evenemang.

Kvällens gäst, Marcus Larsson från tankesmedjan Balans:

*Tankesmedjan Balans är en ideell förening som är politiskt oberoende och fristående från partier, fackföreningar och företag. Föreningen drivs av och för medarbetare i välfärden. Balans granskar och belyser ekonomiska och politiska frågor av betydelse för de som arbetar i och tar del av skola, vård och omsorg. Du kan läsa mer här: Tankesmedjan Balans

facebook Twitter Email