S vill ha gratis sommarlovsaktiviteter med lunch för barn

Sverige står inför en sommar som för många riskerar att bli den fattigaste och tuffaste på mycket länge. Många barn kan drabbas hårt när skolan stänger och det långa sommarlovet börjar. Partiordförande Magdalena Andersson meddelade på en pressträff i Jönköping under förmiddagen den 1 maj att Socialdemokraterna därför går fram med ett förslag om sommarlovsaktiviteter med lunch för barnen. I S vårbudgetproposition läggs 700 miljoner kronor för att kommunerna i egen regi, eller i samarbete med exempelvis idrottsföreningar, ska kunna arrangera aktiviteter där lunch ingår för barn och unga. Förslaget gäller hela Sverige, men är särskilt riktat mot kommuner med stora socioekonomiska utmaningar.

Inflationen är den högsta på 30 år, svenska hushåll plågas av höjda matpriser, stigande elräkningar, hyror och höga räntor. Den ekonomiska krisen slår hårdast mot barnen. Var tredje ensamstående förälder som tjänar under 35 000 kr inte har råd att köpa näringsriktig mat till sina barn. Barn äter mer i skolbespisningen på fredagar inför helgen, eftersom pengarna inte räcker till hemma. Köerna till stöd- och hjälpcentrum ringlar allt längre, när fler behöver stöd för att få ihop tillräckligt med pengar till matkassen och middagen. När föräldrarna har svårt att få ekonomin att gå ihop och kommunerna tvingas skära ned blir det barnen som får betala för krisen. Så här kan vi inte ha det i Sverige.

Därför vill Socialdemokraterna satsa 700 miljoner kronor i vårbudgeten på sommaraktiviteter med lunch runt om i hela Sverige. Pengarna ska gå till att kommunerna i egen regi, eller i samarbete med exempelvis idrottsföreningar, ska kunna arrangera avgiftsfria och meningsfulla aktiviteter där lunch ingår för barn och unga.

Stödet ska gå till hela landet, men vara särskilt riktat till de kommuner som har stora socioekonomiska utmaningar där behovet bedöms vara större. Många barn och unga kommer att vara sysslolösa under sommaren, samtidigt som hushållskassan tryter. Det riskerar att öka utanförskapen och bli en rekryteringsfest för de kriminella gängen.

Nolltolerans mot hungriga barn

Varje dag som Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson styr vårt land blir Sverige fattigare. Regeringen låter barnen betala priset för krisen. Det kan Socialdemokraterna inte acceptera. I stället för att stötta barnfamiljerna och satsa på välfärden prioriterade SD och regeringen en skattesänkning för höginkomsttagare. Det är barnen som drabbas när föräldrarna inte får lönen att räcka till mat och hyra eller betala terminsavgiften till idrottsföreningen. Det är barnen som drabbas när skolorna tvingas säga upp lärare. Så hanterar vi inte kriser i Sverige.

Socialdemokraterna vill se nolltolerans mot hungriga barn. Inget barn ska gå hungrigt under sommaren. Därför satsar partiet pengar på fler sommarlovsaktiviteter med lunch runt om i hela Sverige. Det kan handla om alltifrån fotbollsturneringar, praktik och simskola. Lässtund på biblioteket eller skogsäventyr med scouterna. Socialdemokraterna kan inte acceptera att sommarlovet ökar klyftorna i Sverige.

facebook Twitter Email