“Alkoholmonopolet handlar om barns rätt till en trygg uppväxt”

Genom att ställa sig likgiltiga till om deras förslag riskerar att krossa det svenska alkoholmonopolet spelar den SD-styrda regeringen roulette med barns rätt till en trygg uppväxt, skriver Andreas Lundgren (S), individ- och familjenämndens ordförande i Umeå kommun, i en insändare i Folkbladet.

Du kan även läsa insändaren i Folkbladet via denna länk (öppnas i ny flik).

Systembolaget har sedan bildandet 1955 varit en garant mot att folk super ihjäl sig och att barn bevittnar när deras mammor slås ihjäl i hemmen. Nu tänker L+KD+M+SD avskaffa monopolet genom att införa gårdsförsäljning.

Gårdsförsäljning av lokalproducerat vin låter gemytligt, men kan vara en trojansk häst som innebär att det skapas en marknad som blir olaglig att begränsa enligt EU-rätten. Därmed står spritförsäljning på Ica för dörren.

Det är alltså oerhört viktigt att vi vet vad följderna av att införa gårdsförsäljning är innan några ytterligare steg tas. Men regeringen och SD har aktivt blockerat Socialdemokraternas initiativ att Sverige ska begära ett förhandsbesked från EU, för att garantera att systembolaget kan behållas med gårdsförsäljning. Istället förbereder sig regeringen och SD för att ljuga svenska folket rakt upp i ansiktet och säga att det är ingen fara. När systembolaget sedan faller så tänker man uppenbarligen skylla på EU.

Frågan om alkoholmonopol handlar inte om rätten för Ebba Busch(KD) och Ulf Kristersson (M) att kila ned på Ica och få köpa spånken. Anledningen till att systembolaget finns är för att barn inte ska misshandlas och behöva leva i våld och skräck. Att ens spela roulette med barns uppväxt säger en del om hur illa ställt det är med denna blåbruna regering.

Andreas Lundgren (S), individ- och familjenämndens ordförande Umeå kommun

facebook Twitter Email