Vem lade ned kärnkraften? Vi förklarar.

Moderaterna och Sverigedemokraterna hävdar att Socialdemokraterna har lagt ner kärnkraft i Sverige. Det stämmer inte. I den här filmen förklaras vem som beslutade att lägga ner de två kärnkraftsreaktor i Oskarshamn och två i Ringhals, och varför.

2010 hade Sverige tio aktiva kärnkraftsreaktorer, fyra i Ringhals, tre i Forsmark och tre i Oskarshamn. 2015 beslutade Eon att lägga ner två av tre reaktorer i Oskarshamn och Vattenfall beslutade att lägga ner två av fyra i Ringhals. I filmen ovan förklaras varför detta beslut togs och hur vida politiken varit inblandad i beslut om kärnkraftsnedläggningar.

Socialdemokraterna ser att Sverige behöver mer billig el snabbt som möjligt och att kärnkraften också kommer vara en viktig del i svensk energiproduktion.

Läs även: S-förslag för att öka elproduktionen och rädda svenska jobb

facebook Twitter Email