“Jag engagerar mig i Socialdemokraterna för att det här partiet arbetar för ett samhälle som är tolerant, präglat av jämlikhet och byggt av solidaritet.”

Elin Nejne är 21 år gammal, boende på Teg och sedan valet i år sitter hon i kommunfullmäktige i Umeå för Socialdemokraterna. Hon blev nyligen också vald till ledamot i miljö- och hälsoskyddsnämnden vid Umeå kommun. Vid sidan av sina förtroendeuppdrag arbetar hon som assistent till EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S) från Umeå. Nedan följer en presentation av Elin där hon berättar mer om sig själv, sitt engagemang och vad hon brinner för.

“Jag kommer ursprungligen från Åsele men flyttade till Umeå år 2020 för studier. Fram tills nu har jag dock avslutat studierna och hunnit testa på lite olika jobb i staden. Jag bor tillsammans med sambo i lägenhet på Teg, men jobbar borta på veckorna i Europaparlamentet i Belgien. Jag försöker också hinna åka hem till min familj i Åsele när jag är ledig.

Jag har sedan 2018 varit aktiv i Socialdemokraternas ungdomsförbund och är vice ordförande i SSU Västerbotten sedan 2020. Tack vare SSU har jag träffat många av mina nära vänner, lärt mig om hur en påverkar samhället genom politik och mycket annat. Det är lärande, utvecklande och riktigt roligt!

Jag är en föreningsmänniska och har länge varit engagerad i idrott både som spelare och ledare. Idrotten gav en erfarenheter i hur en respekterar andra människor och att alla är lika värda. Utöver politiken är jag också engagerad i Niejda som en är en samisk kvinnoorganisation.

Något som betyder väldigt mycket för mig personligen är klimat- och miljöfrågorna. Jag brinner för att vi ska kunna göra en grön och rättvis omställning av samhället för att vår planet ska finnas kvar och kunna användas av kommande generationer. Miljön är en naturlig del av mitt liv då jag spenderat väldigt mycket tid i naturen som barn. Jag har sett hur klimatkrisen påverkar t.ex renskötseln och det känns som att det är min plikt att göra vad jag kan för att stoppa krisen.

Jag gick med i SSU sommaren 2018 för jag var så upprörd på Sverigedemokraterna och deras framfart. Jag var ledsen över att varje dag kämpa mot vardagsrasismen mot mig som same. Jag kände att jag kan inte stå på sidan av längre och titta på när män i riksdagen på riktigt ska bestämma vad jag har för nationalitet eller inte.

Jag engagerar mig i Socialdemokraterna för att det här partiet arbetar för ett samhälle som är tolerant, präglat av jämlikhet och byggt av solidaritet. Vi gör vad vi kan för att alla barn och unga ska kunna drömma om framtiden, oavsett vilken etnicitet de har eller storleken på plånboken.”

Vill du också engagera dig och ta ställning för ett tolerant, hållbart, jämställt och jämlikt samhälle? Du behövs! Bli medlem i Socialdemokraterna i Umeå du också: https://umesosse.se/engagera-dig/

Foton ovan: David Nordlund

facebook Twitter Email