Manifestation till minne av de judar som föll offer för nazismen 1938

Ni hälsas alla välkomna att delta vid årets manifestation till minne av offren för Novemberpogromerna. Manifestationen äger rum på onsdag den 9 november kl 17:00 på Rådhustorget och följs av en sammankomst på Umeå Folkets Hus kl 18:00.

Läs mer i Facebookeventet för manifestationen via denna länk. Bland talarna under manifestationen finns Tommy Ringart. Han är ordförande i Föreningen Förintelsens Överlevande i Sverige – som bl.a. arbetar med upplysning om Förintelsen på skolor runt om i landet.

Tommy Ringart är barn till Jakob och Hanna Ringart som båda kom till Sverige 1945 efter att ha överlevt Förintelsen. De överlevde bland annat Auschwitz och slavarbete i Tyskland.

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 genomfördes novemberpogromerna. Denna långa och av skoningslös brutalitet präglade natt, även kallad Kristallnatten, var ett av många inledande steg i genomförandet av de fasansfulla brott mot mänskligheten som vi minns som förintelsen.

Över 1 400 synagogor och bönehus brändes och förstördes. Omkring 7 500 judiska butiker fick skyltfönstren krossade, vandaliserades och plundrades. Även judiska bostäder vandaliserades.

Judar misshandlades, mördades och många begick självmord i desperation. 30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen. Där utsattes de för en brutal behandling av SS.

Vi glömmer inte nazismens brott. Vi måste ständigt påminna oss om antisemitismens, rashatets och fascismens yttersta konsekvenser.

Därför står vi, tillsammans med andra partier i Umeå, bakom den årliga minnesmanifestationen för de som föll offer för novemberpogromerna (Kristallnatten).

Att vi samlas för att hedra minnet av nazismens offer och markera vårt motstånd mot hatets kolportörer är särskilt viktigt i dessa tider, när antisemitismen återigen växer och extremhögern på nytt rustar sig.

facebook Twitter Email