“Liberalerna väljer skattesänkningar och vinster före skolan”

Nej, Maria Lindvall. Liberalerna sätter inte skolan först. Liberalerna sätter skattesänkningar och SD-samarbete först, skriver Peter Vigren (S), ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden vid Umeå kommun.

Maria Lindvall (L) författade härförleden en insändare där hon bedyrade Liberalernas starka engagemang för skolan. Hon menade att alla elever skall få de förutsättningar som krävs för skolan och ville sälja in Liberalernas förslag om extra pengar för särskilda undervisningsgrupper för elever i behov.

Problemet för Liberalerna är att de de facto inte prioriterar skolan lika högt som de prioriterar skattesänkningar. I januariavtalet kunde de ha fått in den här satsningen, men de valde att lägga krutet på att slopa värnskatten. När det var gjort, lämnade L omedelbart avtalet för att i stället samarbeta med Jimmie Åkesson. Detta gjorde de inte för SD:s brinnande skolengagemang, detta valde de att göra för att de bedömer möjligheten till ytterligare skattesänkningar som mer sannolik längre ut till höger. Sammantaget med att L ogillar S mer än SD var valet enkelt.

Så nej, Maria Lindvall. Liberalerna sätter inte skolan först. Liberalerna sätter skattesänkningar och SD-samarbete först. Den skolpolitik L skulle vara satt att försvara efter valet (om de konservativa gud förbjude vinner) skulle i stället vara adhd-testande av hela stadsdelar, ett fortsatt gynnande av skolkoncerner och en dramatiskt ökande segregation. I gengäld skulle L få sina silverpenningar i form av ytterligare skattelättnader för samhällets toppskikt. Det är valet L har gjort.

Peter Vigren (S)ordförande för Umeås gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

facebook Twitter Email