Så vill S sätta stopp för sönderprivatiseringen

Socialdemokraterna presenterade under morgonen den 16 augusti 2022 ett paket för att stoppa sönderprivatiseringen och ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. – Vår välfärd ska inte vara beroende av riskkapitalister för att fungera. Svenska folket måste kunna styra den välfärd som de betalar för med sina skattepengar, säger socialminister Lena Hallengren.

Paketet innehåller tio förslag för att sätta stopp för sönderprivatiseringen och marknadskaoset i vården, skolan och omsorgen och presenterades i Göteborg av socialministern tillsammans med Jonas Attenius, kandidat till kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Lena Hallengren betonade att hon i grunden är stolt över välfärden i vårt land.

– Den bygger Sverige starkare och mer jämlikt, och personalen gör ett helt enastående jobb. Men de senaste decennierna har sönderprivatiseringen och marknadsexperimenten gått för långt, säger hon och lyfter några exempel:

  • Bara det senaste året har de fyra största skolkoncernerna tjänat 1,3 miljarder kronor. Det motsvarar 2200 lärartjänster i hela landet.
  • Nationella prov och betyg anses vara affärshemligheter.
  • Skolbolag som gått i konkurs kräver fortfarande pengar från kommunerna.
  • Elever diskrimineras och väljs bort i skolvalet.
  • Moderaterna har tagit beslut om att de vill sälja ut svenska folkets sjukhus. Men vilka sjukhus är hemligt. Liksom till vem sjukhusen ska säljas.
  • I våras la en statlig fond i Förenade Arabemiraten ett bud på ett av de största vårdbolagen i Sverige.

– Jag vill inte att odemokratiska stater ska äga vård i Sverige. Det skulle i slutänden också kunna riskera svensk säkerhet, konstaterar Lena Hallengren.

Hon tror också att det är ytterst få i Sverige som vill att akutsjukhusen ska säljas ut eller att våra skattepengar ska glida ned i fickor på riskkapitalister och diktaturer.

– Förutom de moderater och sverigedemokrater som ständigt försvarar sönderprivatiseringen och som tycks ha täta band med skolbolagens lobbyister, säger Lena Hallengren och refererar till den friskoleägare som i en intervju nyligen skröt om att han har regelbunden kontakt med högerpartiernas ledarskikt och brukar skicka sms ”när Ulf Kristersson har varit duktig”.

En kompakt majoritet till höger i riksdagen har hittills också konsekvent satt stopp för S alla förslag om att ta tillbaka kontrollen över välfärden.

– Men vi socialdemokrater ger oss inte. Vi vet att det bland medborgarna finns ett brett stöd bland svenska folket för att stoppa stöket i marknadsskolan och se till att vårdens pengar går till vård. Sverige behöver inte en högerregering som springer skolkoncernernas ärenden. Sverige behöver en riksdag och regering som lyssnar på vad svenska folket faktiskt vill, säger Lena Hallengren.

Tio förslag i paketet:

Ställ samma krav på privata som offentliga aktörer i vården. Även privata vårdaktörer ska vara skyldiga att hjälpa till i kris och krig med personal, utrustning och lokaler. Men också i vardagen med utbildning, forskning och vid behov i jourverksamhet.

Inför offentlighetsprincipen i friskolor och privat vård och omsorg. Också friskolor och privata vård- och omsorgsföretag ska omfattas av offentlighetsprincipen och krav på öppen bokföring och transparens.

Stoppa utförsäljning av akutsjukhus. Inför en lag som skyddar svenska folkets akutsjukhus från att säljas ut.

Se till att ingen kan köpa sig före i vården. Om S vinner valet vill de gå vidare med ytterligare lagförslag för att säkerställa att vård i Sverige ges efter behov.

Inför tuffare tillsyn med fler inspektioner i vård och omsorg. Tillsynen med fler inspektioner, såväl hos offentliga som privata utförare, behöver växlas upp. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) behöver förstärkas.

Gör skolvalet mer rättvist. Friskolornas orättvisa och hemliga köer ska avskaffas. Syskonförturen och närhetsprincipen ska säkras så att familjer får livspusslet att gå ihop.

Inför en rättvis skolpeng. Trots att fristående skolor inte har samma ansvar som kommunala skolor, får de ändå lika mycket ersättning i skolpeng. S vill i stället införa en rättvis skolpeng.

Stoppa vinstuttag i skolan. Socialdemokraterna vill förbjuda vinstuttagen i skolan.

Förbjud religiösa friskolor. Alla skolor i Sverige ska vara bra skolor, med fokus på kunskap och bildning – inte religiös indoktrinering. Därför vill Socialdemokraterna förbjuda religiösa friskolor

Se till att skoletableringar inte bidrar till segregation. Socialdemokraterna vill införa ett kommunalt veto vid friskoleetableringar.

facebook Twitter Email