Kommunerna viktiga för att förebygga brott!

I Umeå välkomnar vi det nya lagförslaget från den socialdemokratiska regeringen om att lagstadga om kommunernas ansvar för det förebyggande arbetet. Vi har gjort vår hemläxa sedan länge.

Umeå är Sveriges största kommun utan några utsatta områden – så ska det fortsätta vara.

Vi har hindrat segregationen från att slå rot, trots att vi haft bland den högsta befolkningstillväxten i landet och fördubblat byggtakten senaste tio åren.

Vi har satsat på förebyggande arbete uthålligt, inlett långsiktig samverkan med andra myndigheter och aktörer och rustat arbetet med att fånga upp unga i riskzon. Tillsammans med polisen har vi tryckt tillbaka sexhandeln och förstärkt kampen mot narkotika.

Inför 2023 lanserar vi också en Umeå-modell för lokal operativ samverkan, för att Umeå kommun tillsammans med andra myndigheter vara ute på fältet och förhindra kriminell etablering i Umeå.

Umeås exempel ger svart på vitt att kommunerna har en avgörande, om inte den mest avgörande rollen, för att värna trygghet, tillit och ordning. Därför ser vi positivt på regeringens förslag att lagfästa det vi redan framgångsrikt åstadkommit i Umeå.

Läs mer om regeringens förslag här: www.socialdemokraterna.se/nyheter/nyheter/2022-06-17-kommunernas-ansvar-for-det-brottsforebyggande-arbetet-lagstadgas

Läs mer om vår politik för ett tryggt och hållbart Umeå – utan utsatta områden, via dessa länkar:

🌹 https://umesosse.se/2022/05/25/vi-vill-bygga-ut-satsningarna-pa-ett-tryggt-och-hallbart-umea-utan-utsatta-omraden/

🌹 https://umesosse.se/2022/05/23/nytt-forslag-for-att-bekampa-kriminell-etablering-och-organiserad-brottslighet-i-umea/

facebook Twitter Email