Pressinbjudan: En skola under attack?

Den 26 april kl 19:00 bjuder Socialdemokraterna i Umeå in allmänheten och media till ett öppet möte i Maja Beskowskolans fik om skolans problem och hur vi kan avhjälpa dem. Medverkar gör riksdagsledamoten Linus Sköld (S), ledamot i utbildningsutskottet, Moa Brydsten (S), för- och grundskolenämndens ordförande och Peter Vigren (S), gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande.

Den svenska skolan har strukturella problem som hindrar dess utveckling, motverkar strävan mot jämlikhet, kunskap och utveckling för barn och elever. Skolpengssystemet leder till att friskolor dränerar skolsystemet på resurser med konsekvensen att mindre pengar blir över för undervisning och elevhälsa. Samtidigt har åtskilliga miljarder tagits ut i privata vinster av friskolebolagen, skattepengar som var avsedda för barn, elever och lärare. I många fall beskattas inte dessa vinster i Sverige, utan slussas till konton i skatteparadis. Samtidigt har lärare en lägre genomsnittslön på friskolor och färre lärare är behöriga. Tillgången till elevhälsa och skolbibliotek är sämre. Utöver detta bidrar skolvalssystemet, i dess nuvarande utformning, till segregation och att friskolor försöker attrahera resursstarka elever som kostar mindre – så att vinsterna kan öka.

Så ska det inte få vara. Sverige kan bättre.

I spåren av vinsternas flykt från skolan följer ett alltmer uppdelat samhälle. Socialdemokraterna anser att vi måste ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, och se till att varenda krona avsedd för elevernas utbildning och utveckling kommer dit de ska.

Var och när?

Maja Beskowskolans fik, tisdagen den 26 april kl 19:00.

Ingen föranmälan krävs. Anmäl dig dock gärna om du har möjlighet i vårt Facebookevent.

Ytterligare information för media

Media kan meddela närvaro eller efterfråga ytterligare information via våra presskontakter.

Medverkande:

Linus Sköld (S), riksdagsledamot från Norrbotten och ledamot i utbildningsutskottet.

Moa Brydsten (S), för- och grundskolenämndens ordförande vid Umeå kommun.

Peter Vigren (S), gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Umeå kommun och författare till rapporten Yrkesprogrammens död (Arena Idé, 2022)

Hör panelisterna Moa Brydsten (S) och Peter Vigren (S) prata om vår syn på skolan i klippet nedan.

Evenemangsaffisch för det öppna mötet.

facebook Twitter Email