Debatt: Kampen mot välfärdskriminaliteten måste stärkas – inte motverkas

Från Socialdemokraterna agerade vi redan 2020 genom att förstärka Umeå kommuns arbete mot välfärdsbrott och vi har sjösatt nya politiska åtgärder löpande. Vi har dock förvånats av att vid flera steg på vägen mötas av att KD och M misstänkliggör detta arbete och relativiserar problemen. Nu har det inträffat igen, efter att vi tillsatt en utredning om att minska sårbarheten för kriminalitet i hemtjänsten. Samtidigt kommer högerpartierna sällan med några egna förslag. Det är oroväckande. Det skriver Carin Nilsson (S), äldrenämndens ordförande, och Andreas Lundgren (S), individ- och familjenämndens ordförande, i en debattartikel.

Denna debattartikel finns också publicerad på VK.se via denna länk.

Enligt flera myndigheter har bedrägerier och välfärdskriminalitet blivit en mycket större inkomstkälla för gängen än narkotikaförsäljningen. Det handlar bl.a. om bedrägerier inom LSS och hemtjänsten och arbetslivskriminalitet. Vi har också sett hur gängkriminella är hyresvärdar till en tingsrätt och driver vårdcentraler. De driver också HVB-hem och rekryterar barn och unga i samhällets vård.  

Vi befinner oss i ett läge där pengar som ska gå till barn och unga, äldre och funktionshindrade riskerar att hamna i fickorna på bedragare eller gängen. Det måste vi göra allt för att bekämpa.  

Vi agerade redan 2020 genom att förstärka Umeå kommuns arbete mot välfärdsbrott och vi har sjösatt nya politiska åtgärder löpande. Vi har dock förvånats av att vid flera steg på vägen mötas av att KD och M misstänkliggör detta arbete och relativiserar problemen. Samtidigt kommer de inte med några egna förslag. Det är oroväckande.  

Nu senast går Veronica Kerr (KD) tillsammans med företrädare för M, L och C i äldrenämnden till angrepp i VK mot den utredning vi tillsatt för att undersöka risken för välfärdskriminalitet i hemtjänsten. Socialförvaltningarna har fått i uppdrag att tillsammans med kommunens säkerhetsavdelning analysera för- och nackdelar med att använda valfrihetssystem eller upphandling för privata utförare och hur man kan minska risken för välfärdskriminalitet utifrån andra kommuners erfarenheter. Under tiden har arbetet med nytt LOV-avtal pausats, eftersom utredningen måste få ha sin gång.  

Vår reaktion på högerpartiernas senaste utspel är därför besvikelse. Besvikelse över osanna beskyllningar som redan besvarats på nämndernas sammanträden. Besvikelse över att vi inte kan stå eniga i att skaffa oss kunskap om ett allvarligt samhällsproblem.  

Vi tror såklart inte att KD, M, L och C ”gillar” fusk och bedrägerier i välfärden. Men det är allvarligt att de nu avfärdar en utredning utan att den ens presenterats och att de än en gång misstänkliggör arbetet mot välfärdskriminalitet och agerar bromsklossar.  

Man kunde hoppas att de skulle lyssna på sin egen regering. Förra hösten uttalade finansminister Elisabeth Svantesson (M) i en intervju med DN att: ”Det är pengarna som göder gängkriminaliteten och skjutningarna. De bedrar välfärdssystemet, säljer knark eller startar företag som används som brottsverktyg. Fanns inte den möjligheten så skulle vi inte ha samma problem med gängbrottslighet”.  

Men i Umeå verkar partikamraterna slå dövörat till.  

Vi lyfte, som nämnts, det regeringen talar om redan 2020. I vår budget för 2021 gav vi direktiv till kommunen att förstärka arbetet mot välfärdskriminalitet på bred front. 

Även då gick lokala företrädare för bl.a. KD och M till angrepp mot oss. De skrev debattartiklar med beskyllningar om att vi föraktar och svartmålar företag genom vårt initiativ. Kort därefter avslöjade VK att en person med koppling till en internationell terrormiljö bedrivit hemtjänst i Umeå. Verkligheten kom helt enkelt ikapp högerpartiernas försök till fokusförflyttning.  

För oss handlar det självklart inte om att misstänkliggöra företag som sköter sig. Det handlar om att säkerställa att skattemedel ska gå till det de är avsedda för. Till insatser för våra äldre, personer med funktionshinder, våra barn och unga.   

Frågan är också vad allianspartierna i Umeå tycker om sina partikamrater i andra kommuner. Ett exempel är Sollentuna där Anna-Lena Johansson (L), ordförande för vård- och omsorgsnämnden, berättade för SVT i slutet av 2023 om vilka åtgärder man vidtagit på grund av att man upptäckt att 15 miljoner läckt genom fusk i hemtjänsten under bara ett år: ”Vi har ju LOV inom de flesta områden, men just inom hemtjänsten såg vi att det var för lätt att fuska helt enkelt”. 

Avskyr Liberalerna i Sollentuna valfrihet och företag? Till skillnad från L i Sollentuna har vi dessutom inte tagit ställning till frågan om LOV eller LOU ännu. Vi tycker att det är viktigt att den utredning vi gett kommunen i uppdrag att utföra får ha sin gång och att vi tar ställning utifrån den kunskap den förmedlar.  

Givetvis är den pågående utredningen inte det enda vi tagit initiativ till. Vi har nyligen inlett en förstärkning av upphandlingsbyråns arbete mot välfärdskriminalitet och kommunledningen har en tät dialog med polisen om hur samverkan kan utvecklas mot välfärdsbrotten. Vi har också infört en brottsbekämpande samverkan (lokal operativ samverkan) som slår mot den kriminella ekonomin genom att kommunen, polisen och nu även ett antal statliga myndigheter, gör gemensamma insatser.  

Våra två nämnders förvaltningar ingår också i det nationella samarbetet CURA, lett av Polisens nationella operativa avdelning, som arbetar med att ta fram metodstöd för att bekämpa välfärdskriminalitet i hemtjänsten.  

Det råder inga tvivel om att välfärdskriminaliteten är ett problem i Umeå. Det har dock kanske inte gått lika långt som i andra delar av landet än. Det innebär att vi har en chans att förhindra att det går för långt. Men då krävs att vi lägger ideologiska skygglappar åt sidan, skaffar oss kunskap och agerar i tid.  

Annars blir vi medborgarna svaret skyldiga, om varför vi lät politiskt käbbel stå i vägen för att i god tid bekämpa systemhotande brottslighet och fusk. Och varför vi lät pengar som skulle gå till vård och omsorg att gå till kriminella istället.  

Carin Nilsson (S), äldrenämndens ordförande vid Umeå kommun 

Andreas Lundgren (S), individ- och familjenämndens ordförande vid Umeå kommun 

facebook Twitter Email