Tillsammans tar vi Umeå, Sverige och Europa framåt!
I dag hade jag den stora förmånen att hålla högtidstal under nationaldagsfirandet i Döbelns park i Umeå. Det var en fantastisk stämning och otroligt fina musikuppträdanden.
Jag vill passa på att tacka Hemvärnets Musikkår, Jakob Algesten, Ume Batucada, Appendix och Happy Mix som förgyllde firandet med sina uppträdanden. Dessa uppträdanden förkroppsligade mycket av det som är så fint med vår kommun, vårt land och vårt Europa:
Mångfald, gemenskap, frihet och skaparglädje.
De visade också på värdet av den fria kulturen som ett medel för att mötas, glädjas, uttrycka sig, föra vidare traditioner och förmedla berättelser och olika perspektiv.
Nationaldagen är ett viktigt tillfälle att samlas och känna stolthet över det hem vi delar med varandra.
Det är ett tillfälle att blicka tillbaka på vår historia för att se hur långt vi har kommit, men också för att påminna oss om möjligheterna att bygga en bättre framtid när vi alla hjälps åt.
Vår historia är lång och händelserik. Det Sverige vi har i dag har tagit lång tid att bygga och är därför värt att fira, värna och utveckla. Vi har gått från vikingatid, till kristnande och därefter till ett land där alla har rätt och frihet att själva välja sin tro eller religion.
Sverige har gått från att vara en militär stormakt till att vara en röst för fred och solidaritet. Vi är i dag ett land med tusentals människor som medverkat i civila och militära insatser under FN-flagg, för att bevara fred och säkerhet för andra. Många av dessa finns också i vår kommun.
Vårt sätt att styra samhället har under historien utvecklats från konkurrerande ätter till en stark och stabil offentlig förvaltning, med Axel Oxenstierna som arkitekt. Därefter har vi byggt en stark demokrati som banat väg för utveckling, frihet, mänskliga rättigheter och jämställdhet.
För bara några generationer sedan var Sverige ett av Europas fattigaste länder, där prövningarna var så hårda att mer än en miljon människor utvandrade till USA. Därefter har vi med det demokratin som bas byggt ett av världens rikaste länder där vi tillsammans jobbar för frihet, trygghet och utveckling för alla människor.
De svenskar som emigrerade till USA blev en viktig del i byggandet av sitt nya hemland.
På samma sätt har alla av oss som kommit till Sverige eller som har föräldrar som kom till Sverige varit avgörande för att bygga det fantastiska land vi firar i dag.
För Sverige är allas vårt land.
Det är en gemenskap som bygger på att vi har lika rättigheter men också lika skyldigheter att värna det som gör vårt land så fint; demokrati, jämställdhet, mänskliga fri- och rättigheter och omsorg om varandra.
Den röda tråden för byggandet av det Sverige vi har i dag är att människor gått samman för att med gemensamma krafter forma en bättre framtid.
När Sverige är som bäst hjälps vi åt.
Detsamma kan sägas om vår kommun, om Umeå och vår historiska resa till att bli den fina plats som är vårt hem i dag.
Efter den stora stadsbranden 1888, när en majoritet av stadens 3 000 invånare förlorade sina hem, var det nog svårt att föreställa sig det Umeå vi lever våra liv i just nu.
Men tack vare modet att både bygga och drömma, tack vare samarbete, kreativitet och en vilja att hela tiden röra sig framåt har vi i dag en progressiv kommun där vi hjälps åt med både utveckling och att lösa problem.
Vi är nu fler än 130 000 kommunmedborgare, efter att ha vuxit med över 70 000 personer de senaste 50 åren.
En stor stad som blir en storstad.
Livet och utvecklingen bubblar i kommunens alla hörn. På landsbygden, i staden, i byarna och i tätorterna.
Här finns världsledande universitet, innovativa företag, växande industrier, en bra skola som rustar framtidens umebor och ett rikt kultur- och föreningsliv som ger oss möjlighet att mötas, utvecklas och bygga ett bättre lokalsamhälle tillsammans.
I Umeå välkomnar vi nya invånare, vänner och kollegor från både när och fjärran.
Här i Umeå, Norrlands största stad, är det lätt att känna sig välkommen och komma till sin rätt.
På många sätt är vår kommun en plats som särskilt tydligt visar det som är Sveriges bästa sidor.
Här finns en ständig strävan efter att kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma makt, rättigheter och möjligheter att forma sina liv.
Umeå präglas också av gemensamma ansträngningar för en hållbar framtid för såväl människor som den miljö vi är beroende av.
Här finns också en fantastisk uppslutning med alla aktörer i samhället för att värna trygghet och frihet och bekämpa kriminalitet.
Här finns företagsamhet, innovationskraft och framtidstro.
I Umeå finns en stark sammanhållning och tillit mellan människor.
Men det innebär inte att vi alltid tycker likadant. Tvärtom.
Sammanhållningen och tilliten bygger på att vi har möjlighet att tycka och vara olika.
Att vi har möjlighet att ifrågasätta, att diskutera öppet och frejdigt och att stöta och blöta idéer.
För i sann Umeåanda gillar vi verkligen att diskutera. Vi vill mer!
När Umeå firade 400 år beskrevs det med glimten i ögat som 400 år av tjafs. Det ligger mycket i det.
Dialogen mellan människor, att vi som bor här tycker och tänker om högt och lågt, det gör Umeå till en bättre plats för oss alla.
Låt därför samtalet aldrig tystna!
För det gör att vår kommun är präglad av öppenhet, jämställdhet, självförtroende och fritt tänkande.
Det gör att vi kan välkomna människor och nya idéer och därmed också bygga en bättre framtid tillsammans.
Även om vi har mycket att fira och starka skäl att känna hopp för framtiden så står vi även i vår tid inför stora utmaningar och problem. Vi lever i en orolig tid där vikten av demokrati och samarbete är tydligare än på länge.
Därför har vi förstärkt samarbetet med våra grannar i Vasa och jobbar nu för att utveckla infrastrukturen över Kvarken ännu mer.
Den finska regeringen har sett betydelsen av att vi har starka band mellan Sverige och Finland över Kvarken. De har tillsatt en utredning om en fast förbindelse mellan Umeå och Vasa.
Det är viktigt att Sverige vaknar nu och följer den finska regeringen.
Vi har varit tydliga från Umeås sida att det här är en viktig fråga.
Det är också något vi drivit tillsammans med Kvarkenrådet under lång tid och gjort ett stort förarbete för med utredningar och förslag till sträckning.
Förutom att en fast förbindelse skulle stärka vår gemensamma beredskap i händelse av krig eller kriser, så skulle det möjliggöra en framtid där Kvarkenområdet blir en gemensam arbetsmarknadsregion med ännu djupare samarbete än det vi har i dag.
Det innebär också en möjlighet att bygga mer robusta energisystem och utveckla energikällor som exempelvis havsbaserad vindkraft.
Denna fråga hänger också ihop med NATO-inträdet, där vi ser att NATO efterfrågar starkare öst-västliga förbindelser.
Den svenska staten behöver börja tänka i fler väderstreck, nu när behovet av internationellt samarbete mellan demokratier växer.
Vi börjar nu också ta position när NATO ser den förmåga Umeå och vår region kan bidra med för att säkerställa gemensam säkerhet, samarbete och god försvarsförmåga.
Umeå ska ta sitt ansvar för att bidra till en förhöjd försvarsförmåga för Sverige och Europa!
Precis som när vi samlats under nationaldagen under de senaste två åren rasar kriget drygt 200 mil från Umeå. Rysslands olagliga invasion är inne på sitt tredje år.
Tusentals ukrainska kvinnor och män har fått sätta livet till och barn har tvingats på flykt.
Men samtidigt som rädslan och ovissheten är påtaglig är också kampviljan, hoppet och solidariteten stark.
Putin underskattade det ukrainska folkets försvarsvilja. Han underskattade också Europas sammanhållning i stödet till Ukraina.
Vi ska vara stolta över hur vi gått samman i Europa, Sverige och Umeå för att stötta Ukraina.
Från Umeå kommuns sida har vi tillsammans med Vasa stad sträckt ut en hand till den ukrainska staden Cherson och inlett ett samarbete för stadsplanering och återuppbyggnad.
Tillsammans vill vi bidra till att förverkliga hoppet om en framtid där Cherson och resten av Ukraina är självständigt och lever i fred. En framtid där människor återigen kan fokusera på att bygga ett bättre liv och en ljusare framtid.
Vi kan göra mycket som land och kommun för att stötta Ukraina. Men vi kan också göra mycket som individer. Vi måste fortsätta hålla ut med solidaritetshandlingar i vardagen.
Det kan handla om att skänka en slant till insamlingar till Ukraina. Att fortsätta uttala vårt stöd till Ukrainas folk. Hjälpa de flyktingar som kommit hit att få känna gemenskap och värme hos oss.
För Ukrainas kamp är också vår kamp. Det är en kamp för ett fortsatt demokratiskt Europa.
Det är viktigt att vi påminner oss om den roll var och en av oss spelar för att försvara den demokratiska gemenskap vi firar i dag.
För demokratin är vår bästa chans att klara de utmaningar och problem vi står inför. Oavsett om det handlar om klimatet, tryggheten eller freden. Att gå och rösta i det EU-val som just nu pågår är därför något av det finaste vi kan göra för att fira Sverige och demokratin.
Vi är en del av ett super-valår globalt. Aldrig tidigare har så många människor haft möjlighet att gå och rösta under ett och samma år. Det handlar om Europa, USA, Indien och många andra länder.
Men samtidigt som det är ett fantastiskt rekord så ser vi också en oroväckande trend.
Den andel av världens befolkning som lever i demokratier har minskat de senaste tio åren och är nu nere på samma andel som 1989, innan Berlinmurens fall.
Oavsett vad vi tycker eller vilket parti vi sympatiserar med så är det därför viktigt att vi går och röstar.
För den fina demokrati vi byggt i Sverige och i andra länder kan vi inte ta för given. Vi måste bygga och försvara den tillsammans.
Vi och alla dem som levt i Umeå och Sverige före oss har byggt en fantastisk kommun och ett fantastiskt land. Vår historia är en källa till stolthet och inspiration. Men den innehåller också viktiga varningar om vad som händer när vi istället för att hjälpas åt vänder oss mot varandra eller ställer grupper mot varandra.
Vår historia visar också att demokrati och frihet tar lång tid att bygga upp och måste försvaras.
Nu är det vår uppgift att tillsammans bygga framtidens Umeå och Sverige.
Då är det viktigt att vi både hämtar kraft ur och drar lärdom av historien.
Om vi fortsätter att ta vara på den frihet, den demokrati och den gemenskap vi firar i dag, så kommer vi att vara rustade att både lösa problem och skapa utveckling.
Då kommer vi att med stolthet kunna lämna över stafettpinnen till våra barn och barnbarn.
Tillsammans tar vi Umeå, Sverige och Europa framåt!
Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande Umeå kommun