Socialdemokraterna och Vänsterpartiet presenterar gemensam överenskommelse för framtidens hemtjänst i Umeå kommun

Högre kvalitet och kontinuitet för den äldre, minskad stress för personalen, bättre förutsättningar för hemtjänsten på landsbygden och ett starkare skydd mot välfärdsbrott. Så ser målbilden ut för den överenskommelse Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tecknat för framtidens hemtjänst i Umeå. 

Pressmeddelande. Umeå 2025-05-13

Under våren förväntas kommunfullmäktige fatta beslut i frågan om att övergå från lagen om valfrihetssystem (LOV) till lagen om offentlig upphandling (LOU) för upphandling av privata utförare i hemtjänsten. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har nu ingått en överenskommelse med en vision för hur övergången kan användas för att utveckla äldreomsorgen med högre kvalitet för såväl brukare som personal.

Bristen på arbetskraft i norra Sverige är fortsatt ett stort hot mot välfärden. Därför behöver vi jobba på nya sätt i såväl den kommunala som privata hemtjänsten för att klara framtidens äldreomsorg.

”Övergången till LOU ger oss bättre möjligheter att hindra välfärdsbrott och fusk samt främja schysta privata utförare. Men det ger oss också möjlighet att bygga en smartare hemtjänst där mindre tid läggs på resor och mer tid går till omsorg. Med LOU kan vi också ge långsiktiga förutsättningar för verksamhetsutveckling, samverkan mellan kommunen och privata utförare och bättre villkor för personalen” säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande

”Med den här överenskommelsen kan vi tillsammans verka för en hemtjänst som bygger på respekt för de äldres individuella behov och önskemål samtidigt som vi minskar minutstyrningen och stressen för de anställda. På så vis bygger vi en äldreomsorg där personalen inte bara springer mellan uppgifter, utan hinner stanna upp och se människan och känna att de faktiskt gör skillnad” säger Bore Sköld (V), gruppledare för Vänsterpartiet.

Ett viktigt fokus för överenskommelsen är också att använda de möjligheter systemskiftet för med sig till att främja en långsiktigt hållbar äldreomsorg på landsbygden i Umeå kommun. En övergång till LOU ger också större möjligheter för kommunen att organisera verksamheten på ett sätt som gör det möjligt att klara ekonomi och bemanning för äldreomsorgen på landsbygden, exempelvis i Tavelsjö.

Förslag för framtidens hemtjänst:

  • Utreda förutsättningarna för att övergå till en modell med ramtid för insatser i hemtjänsten, för att öka den enskildes inflytande och minska stressen för personalen.

Vi vill göra en efterlängtad reformering av Umeås hemtjänst. Minutstyrningen har skapat stress, splittrade arbetsdagar och en känsla av att ingen riktigt hinner bry sig. Det vill vi förändra. Därför vill vi utreda ett införande av ramtid – så att både personal och brukare får mer tid, mer inflytande och mer trygghet. Ramtid innebär kortfattat att beslut om insatser utformas på ett sätt som lämnar större utrymme för den enskilde och hemtjänsten att avgöra på vilket sätt och när olika insatser ska genomföras. En liknande modell håller på att införas i Uppsala, efter ett framgångsrikt pilotprojekt.

  • Utreda en Umeå-modell för LOU som kombinerar fördelarna med geografisk indelning av hemtjänsten med att tillvarata den enskildes möjligheter till inflytande.

Umeå är en stor kommun med långa avstånd. Hemtjänsten kan behöva ta sig långa sträckor från en brukare till en annan. Därför vill vi utreda hur geografisk indelning av hemtjänsten kan användas för att minska den tid som såväl kommunen som privata utförare behöver lägga på transporter och öka tiden för det viktiga omsorgsarbetet. En liknande modell håller på att införas i Uppsala och i Linköping har geografisk indelning av hemtjänsten gett goda resultat sedan kommunens övergång till LOU.

Vi vill också utreda hur planeringen av äldres bostadsförsörjning kan samordnas i högre grad med äldreomsorgen, så att äldre får en större närhet till den service och välfärd som behövs för ett gott liv.

  • Höja kraven för trygga arbetsvillkor i hemtjänsten.

Fackförbundet Kommunal har under lång tid lyft hur jakten på marknadsandelar i LOV-systemet driver fram otrygga anställningsvillkor. Det ligger i systemets natur, där omfattningen på uppdraget och antalet utförare kan variera kraftfullt på kort tid. Med LOU blir förutsättningarna stabilare och de privata utförarna ges möjlighet att planera sin ekonomi mer långsiktigt. Då blir det också möjligt att ställa högre krav på trygga och goda anställningsvillkor.

  • Verka för stabila villkor för en lokalt förankrad äldreomsorg på landsbygden.

Vi vill värna den riktning som kommunens landsbygdsprogram pekar ut och säkerställa en långsiktigt bärkraftig och lokalt förankrad äldreomsorg på landsbygden. Vi vill därför utreda hur samplaneringen av äldreomsorgen på landsbygden kan utvecklas och se över fördelningsnycklarna för äldreomsorg på landsbygden. Det kan också handla om att för landsbygdens del koncentrera hemtjänsten till en utförare, för att minska onödiga transporter samt klara ekonomi och personalförsörjning. Den möjligheten, genom LOU, ger oss större möjligheter att säkra en fortsatt lokalt förankrad äldreomsorg på landsbygden.

  • Främja mångfald av utförare vad gäller verksamhetsidé, organisationsform och storlek.

Vi vill bl.a. använda de möjligheter LOU ger att aktivt främja små- och medelstora företag och avsätta utrymme för personalkooperativ, idéburna och icke vinstdrivande aktörer att bedriva hemtjänst.

Kontakt för ytterligare information:

Hans Lindberg (S), gruppledare                                                        

070 589 01 66  

Hans.lindberg@umea.se  

Bore Sköld (V), gruppledare

070 654 86 83                                                     

bore.skold@umea.se       

facebook Twitter Email