”Vi vill se en tryggare hemtjänst som hålls fri från oseriösa aktörer och välfärdsbrott”

Vi vill stärka arbetet för en trygg och kvalitativ hemtjänst, värna välfungerande företag och hålla hemtjänsten fri från oseriösa aktörer och välfärdsbrott. Därför föreslår vi att Umeå kommun övergår från dagens system med fri etableringsrätt enligt lagen om valfrihetssystem (LOV) till en mer kontrollerad och rättssäker upphandling enligt lagen om offentlig upphandling (LOU).

LOU ger bättre möjligheter att förebygga och förhindra fusk och kriminalitet och erbjuder konkurrensfördelar för schyssta och välfungerande företag. Med LOU kan vi också säkerställa att företagen får långsiktiga ekonomiska förutsättningar att investera i verksamheten och erbjuda trygga anställningar, något som försvåras av den ständiga jakt på marknadsandelar som följer av den fria etableringsrätten enligt LOV.   

Välfärden har blivit en måltavla för bedrägerier och organiserad brottslighet. Bedragare och gängkriminella tömmer systemet på pengar som borde gå till äldre, sjuka och personer med funktionsnedsättningar. Polisen uppskattar att de kriminella gängen omsätter tiotals miljarder kronor årligen genom välfärdsbrott, betydligt mer än narkotikamarknaden. Välfärdsbrotten har därmed blivit en ekonomisk motor för skjutningar, sprängningar och rekrytering av unga. Det är en utveckling vi inte får låta slå rot i Umeå.

Än så länge finns det fog att anta att problemen här är mindre än i andra delar av landet, men varningssignaler finns. Kommunens granskningar har visat på utbetalningar för hemtjänst som aldrig utförts, och miljonbedrägerier inom LSS har avslöjats i Umeå de senaste åren. Samtidigt rapporterar polisen att gängens närvaro i kommunen ökat kraftigt i närtid. Nu har vi chansen – och ansvaret – att agera innan det går för långt.

Under våren 2024 tillsatte äldrenämnden och individ- och familjenämnden en utredning för att se över sårbarheten för välfärdsbrott beroende på vilket upphandlingssystem som används för privata utförare i hemtjänsten. Kommunens utredning, som presenterats nu i februari, kommer till slutsatsen att kvalitén i hemtjänsten skulle stärkas av en övergång till LOU genom:

  • Ökad transparens och rättssäkerhet i upphandlingsprocessen.
  • Färre men mer kvalitativa aktörer som kan granskas noggrant.
  • Ett bättre förbyggande arbete mot arbetslivskriminalitet och organiserad brottslighet.

En av orsakerna till sårbarheten i LOV-systemet är att nya aktörer enkelt kan etablera sig. Det gör det lättare för målmedvetna och resursstarka kriminella aktörer att slå sig fram, det försvårar kontroller och kräver en mer omfattande och kostsam kontrollapparat än med LOU. I ett läge där hemtjänstens resursbehov är stora är det dessutom angeläget att så mycket av pengarna som möjligt går till vård och omsorg, istället för administration och kontroller.

Av dessa skäl har ett växande antal kommuner, styrda av partier till både höger och vänster, de senaste åren övergått från LOV till LOU. Erfarenheterna från dessa kommuner är att man fått bättre kontroll, större möjligheter att styra mot kvalitet, bättre samverkan mellan kommunen och de privata aktörerna och en schysstare konkurrens.

Det är viktigt att poängtera att en övergång till LOU inte handlar om att vara emot privata utförare i hemtjänsten. Det handlar om att använda ett mer robust system för att upphandla de privata utförarna. 

En del påstår också att valfriheten försvinner om LOV avskaffas. Så behöver inte vara fallet. Även en LOU-upphandling kan utformas för att ge utrymme för den enskilde att välja utförare. En möjlighet vi förordar. 

En annan invändning är att LOU-upphandlingar ensidigt gynnar stora koncerner. Det stämmer inte heller. Det finns möjlighet för kommunen att vikta upphandlingen för att främja möjligheterna för små aktörer att delta och konkurrera på lika villkor. Vi är av uppfattningen att så också bör ske.

En annan styrka med LOU är stabiliteten för företagen. Idag, med LOV, präglas såväl den kommunala som privata hemtjänsten av en ständig osäkerhet om storleken på uppdraget. Det minskar utrymmet för långsiktiga satsningar på kvalitet och personal. Fackförbundet Kommunal har länge kritiserat hur LOV driver otrygga jobb och stress i hemtjänsten. Med LOU kan vi ställa krav på schyssta villkor och ge utförarna tydliga ramar för att klara detta, vilket är avgörande när omsorgsbehoven växer och personalbristen utmanar både den kommunala och privata hemtjänsten.

Givet det förändrade omvärldsläget och den möjlighet Umeå har att skapa mer robusta system innan problemen med välfärdsbrott blivit för stora, landar vi i slutsatsen att en övergång från LOV till LOU är både nödvändig och önskvärd. Dels för att det ger bättre förutsättningar för det arbete mot välfärdsbrott vi inlett i Umeå, dels för att det ger bättre förutsättningar för kommunen och de privata aktörerna att jobba långsiktigt och i samverkan för att utveckla och värna kvalitén i äldreomsorgen.   

Carin Nilsson (S), äldrenämndens ordförande

Andreas Lundgren (S), individ- och familjenämndens ordförande

facebook Twitter Email