Tichaona brinner för demokrati, jämlikhet och internationell solidaritet!

Tichaona Dumba Maphosa är 43 år gammal och jobbar som samhällsplanerare. I valet 2022 fick han förnyat förtroende att tjänstgöra som en av de socialdemokrater som företräder medborgarna i kommunfullmäktige i Umeå.

Han fick i höstas även förtroendet att tjänstgöra som ledamot i byggnadsnämnden samt ersättare i jämställdhetsutskottet. Han är också verksam som ordförande för Socialdemokraterna i Umeås internationella utskott.

”Jag har mitt ursprung i Zimbabwe och föddes ett stenkast ifrån världsarvet, Mosi-oa-Tunya (även känt som Victoriafallen), ett vattenfall beläget i Zambezifloden på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia. Jag flyttade till Sverige för över 10 år sedan och har bott i Umeå sedan 2009/2010.”

berättar han och fortsätter:

”Jag bor i lägenhet på Grubbe och värdesätter närheten till skog och älven. Jag längtar dock efter att få bo på landet! På min fritid gillar jag att fjällvandra och resa. Mitt nyårslöfte för 2023 är att anta utmaningen i Jämtlandstriangeln samt ett och annat lokalt mål inom Västerbotten. Jag är även intresserad av tennis och cricket, vilket jag spelar så ofta jag har tid.”

På frågan om vilka är hans hjärtefrågor i politiken berättar han:

”Jag har stort intresse för samhällsbyggnadsfrågor; att skapa långsiktigt hållbara, attraktiva livsmiljöer som understödjer människors vilja och möjligheter att aktivt delta i samhällets olika funktioner och som ger förutsättningar för att alla ska kunna ha ett gott liv. Jag brinner också för det som benämns ”governance”. Det är min uppfattning att demokratin mår som bäst när så många som möjligt kan vara mer och delta i samhällsprocesser som påverka deras liv, när vi omvandlar centralstyrning till mer interaktiv lokal samhällsstyrning. Effekten av lokalt missnöje och centraliserade policybeslut som saknar lokal förankring har vi sett runtom i Europa och senast även i Sverige. Jag har både sett och fått uppleva det negativa som kan bli när dessa två viktiga områden kalibreras för att stärka negativa maktförhållanden, befästa segregation mellan socio-ekonomiska samhällsklasser och bädda för fattigdom och konflikt mellan människor. Jag vill gärna vara del av en politik som ta ansvar och vågar ta beslut som säkrar samhällets hållbara tillväxt och jämlika förutsättningar för enskilda människors personliga utveckling och välstånd.”

Mitt politiska engagemang inleddes när jag som en ungdom i Zimbabwe bestämde mig för att höja min röst i protest mot den allt för korrupta samhällsutvecklingen.

Tichaona Maphosa Foto: David Nordlund

Hur länge du varit politiskt engagerad, varför du engagerade dig politiskt och varför du är socialdemokrat?

”Mitt politiska engagemang inleddes när jag som en ungdom i Zimbabwe bestämde mig för att höja min röst i protest mot den allt för korrupta samhällsutvecklingen. Jag var inte på något sätt unik i den bemärkelsen med tanke på den nästintill Orwellskt samhällsutvecklingen i landet från 1990 talet tills idag. En samhällsutveckling som haft resultatet att miljontals människor emigrerat från landet och att tusentals har mist livet.”

säger han och fortsätter:

”Som studerande vid Umeå universitet ställde jag, bland annat, frågan om internationellt solidaritet till partier i Umeå och inget hade ett tydligt program eller plan för det utom just Socialdemokraterna. Socialdemokraten Owe Persson, Umeå, och Socialdemokraterna i Umeås internationella utskott arbetade i projekt riktat mot just Zimbabwe och det blev min ingång till aktivt deltagandet i politik här i Sverige.”

Varför, tycker du, är det viktigt att fler engagerar sig politiskt och i Socialdemokraterna?

”I en tid där asymmetriska maktförhållanden växer sig stark och befäster sig med förödande konsekvenser behöver vi vara fler i det socialdemokratiska följet och i kampen för en rättvisare, jämlikare och mer demokratiskt samhällsordning såväl lokalt som i andra länder. Jag behövs och du behövs!”

Vi behöver vara fler i kampen för en rättvisare, jämlikare och mer demokratisk samhällsordning såväl lokalt som i andra länder!

säger Tichaona och tillägger:

”Av samtliga partier i Sverige valde jag Socialdemokraterna – inte på grund av att partiet är fullkomligt på alla sätt och vis, även vårt parti har sina brister – utan jag blev socialdemokrat just av den anledning att det sedan partiet grundades 1889 har funnits en ihållande en strävan efter att organisera människor för en kamp för förbättrad levnadsvillkor för alla. Världen är inte längre en s.k. ”Global Village” utan den har snarare blivit som en intim ”neighbourhood” eller grannskap och socialdemokratin ser jag fortfarande som bäst funtade att bemöta och bemästra de utmaningar detta medför.”

Tichaona Dumba Maphosa Foto: David Nordlund

Vill du också engagera dig för en solidarisk värld och ett rättvist samhälle? Bli medlem i Socialdemokraterna i Umeå du också: Engagera dig – Socialdemokraterna i Umeå (umesosse.se)

facebook Twitter Email